luni, 1 martie 2010

A fi sau a nu fi vegetarian ?
Intrebarea fundamentala in cazul celor care adopta un regim vegetarian este daca suprimarea carnii din alimentatie afecteaza sau, din contra, imbunatateste starea de sanatate. Carnea este considerata cauza unora din maladiile omului modern: diabet, bolile cardio-vasculare, obezitate si chiar cancer. Medicul Jean-Michel Lecerf, seful serviciului Nutritie si Boli metabolice al Institutului Pasteur, din Franta, autor al cartii "Sanatatea este la tine in farfurie", sustine ca o dieta echilibrata inseamna consum de carne de doua-trei ori pe saptamana. "Este formula ideala si pentru organism, si pentru mediu", spune Jean-Michel Lecerf.

In acelasi timp medicul afirma ca a fi vegetarian nu este o greseala alimentara. "Exista beneficii, chiar daca nu este un comportament alimentar perfect. Este o cale prin care greselile noastre alimentare pot fi corectate. Vegetarienii nu sunt obezi, nu au probleme legate de colesterol, sunt mai putin afectati de bolile cardiovasculare ca efect al alimentatiei, nu sufera de constipatie si prezinta un risc mult mai redus de a face cancere de colon si afectiuni rectale. La aceste lucruri bune , contrabalanseaza dezavantajele”, afirma Jean-Michel Lecerf.

Printre dezavantajele regimului vegetarian se numara o concentratie prea mare de glucide si fibre, carenta de fier, de calciu si o insuficienta cronica de omega 3, pentru ca organismul nu este capabil sa fabrice acest aminoacid. "Se stie ca principalele surse de omega 3 sunt pestele si fructele de mare, alimente excluse din dieta vegetarienilor. Atentie si la vitamina B12, esentiala prntru echilibrul sistemului nervos", afirma Jean-Michel Lecerf.



Cine poate deveni vegetarian

Are sau nu importanta varsta la care renuntam la carne? Regimul vegetarian poate fi aplicat copiilor si adolescentilor? Care este varsta cea mai potrivita pentru a deveni vegetarian?

Sa devii vegetarian nu este o chestiune care se intampla peste noapte, explica in cartea sa Jean-Michel Lecerf. "Un adult care renunta la carne are nevoie de o perioada de adaptare, timp in care flora intestinala se adapteaza noului tip de alimentatie. Pot apare colici, probleme legate de tranzitul intestinal, care nu reprezinta nici pe departe o 'curatare de toxine' a organismului, asa cum se crede, ci doar o adaptare", spune Jean-Michel Lecerf.

Regimul vegetarian este nerecomandat femeilor insarcinate, copiilor, adolescentilor, tinerilor care fac efort fizic sustinut, sportivii, de exemplu, dar nici persoanelor in varsta. "Primele categorii au nevoie absoluta de proteine de origine animala, in timp ce persoanele de varsta a treia se adapteaza greu la un astfel de regim alimentar. Femeile insarcinate trebuie sa consume carne pentru ca in absenta acesteia din alimentatia mamei, este pusa in pericol chiar viata fatului, nemaivorbind despre dezvoltarea psihica a copilului care va fi precara", sustine Jean-Michel Lecerf.

Specialist in probleme de nutritie, specialistul Institutului Pasteur sustine ca a fi sau nu vegetarian este, intr-o oarecare masura si o chestiune care tine de moda. "Eu ca medic, ca medic nutritionist, nu recomand nimanui sa renunte la consumul de carne. Eu recomand pacientilor mei ca din sapte zile pe saptamana, trei zile sa fie vegetarieni, o zi sa fie carnivori si doua zile pescari. Adica o alimentarie bazat in principal pe cereale, fructe si legume, la care sa se aduge doua mase de carne pe saptamana, doua-trei de peste, si doua cu oua. In fiecare zi recomand cel putin doua produse din lapte sau derivate. Acesta este, din punctul meu de vedere, cea mai sanatoasa dieta".
Dieta vegetariana previne cancerul?

Ceea ce mancam produce efecte asupra sanatatii noastre. Aceasta este o certitudine. O mare problema in alimentatia omului modern este faptul ca alege prea des carnea in defavoarea legumelor, fructelor si cerealelor. Metabolizarea carnii aduce in organism o serie de produse reziduale, care afecteaza starea de sanatate, iar aceasta este o a doua certitudine. Conform unui raport al Organizatiei Mondiale care lupta impotriva cancerului – Global Fund for Research against Cancer – publicat la finele lui 2008 - se afirma ca mancarea este unul din factorii determinanti in aparitia cancerului.

"Ideal ar fi ca produsele vegetale, fructele si cerealele sa reprezinte 2/3 din alimentatia noastra. Bogate in fibre, vitamine si minerale, sunt foarte hranitoare si extrem de necesare. Omul modern are insa o aplecare daunatoare pentru produsele grase, sarate si dulci, care toate sunt elemente care pot favoriza aparitia maladiilor canceroase", sustine Lucie Galice, director delegat la Global Fund for Research against Cancer.

Aceasta sustine ca omul modern trebuie sa invete sa reduca consumul de carne, fara a adopta un regim exclusiv vegetarian. "Recomand insistent reducerea consumului de carne rosie la maxim 500 de grame pe saptamana, evitarea produselor afumate, prajite si acelora supra-preparate, pentru ca excesul acestora determina cele mai multe dintre formele de cancer de colon", afirma Lucie Galice.

In concluzie aceasta afirma ca regimul vegetarian nu este cea mai buna alegere, ci reducerea la strictul necesar pentru metabolismul uman a consumului de carne. "A fi vegetarian este o replica extrema a consumului exagerat de carne. Din anumite puncte de vedere la fel de daunatoare. Daca ar fi sa aleg intre cele doua extreme as alege insa varianta celor care prefera sa fie vegetarieni. Dar solutia ideala sta in echilibru, consumul rational de carne, si adoptarea unei diete bazate in principal pe cereale, legume si fructe", este de parere Lucie Galice.


Alege cu intelepciune

Regandirea modului in care alegi carnea pe care o asezi in farfuria ta si acelor din familia ta, trebuie sa fie una dintre preocupari. Pentru a forma o proteina care provine din produse de origine animala, este nevoie de sapte-opt proteine de origine vegetala. Pe de alta parte, industrializarea procedurilor de crestere a animalelor a dus la scaderea calitatii carnii.

Un exemplu: 30 % dintre antibioticele produse in Europa sunt destinate "tratamentelor" aplicate animalelor din crescatorii. Toate acestea lasa urme in organismul uman. Cea mai buna alegere, si pentru organism, si pentru mediu, este sunt produsele bio. Acorda o atentie mai mare carnii de oaie, de rata, de iepure, in detrimentul carnii de porc si de vaca. Curcanul ar trebui preferat carnii de pui. Acesta ar fi un pas pe care ar trebui sa-l iei in calcul inainte de a decide sa devii vegetarian. Dar inainte de asta gandeste-te ca cel mai bine este sa ai un regim ovolactovegetarian, trei-patru zile pe saptamana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu